2011. július 28., csütörtök

Nyári film...Bor, mámor, Provence (A Good Year)

Könnyű, igazi nyári, kicsit romantikus film Ridley Scott 2006-os mozija. Ne várjon senki hihetetlen mélységű dramaturgiai fordulatokat, nagy monológokat. (Ez nem a Hamlet.) Helyette tessék kicsit hátra dőlve gyönyörködni a képekben, mert kétségtelenül pazar a látvány. A történet nem túl szövevényes, de ha akarjuk, tanulságos még lehet. (Elmélkedjünk az élet értelméről, a megtalált boldogságról...)
Max (Russel Crowe), a kiváló, ám gyakran kissé tisztességtelen tőzsdei alkusz egy provence-i birtokot örököl egyetlen rokonától, Henry bácsitól.


Kénytelen odautazni, ahol gyermekkorában a nyarakat töltötte. A fordulat nem váratlan, ahogy azt már jeleztem: a hideg, lelketlen tőzsdecápa szerelmes lesz egy pincérlányba, Fanniba (Marion Cotillard), és ez a szerelem örökre a birtokhoz köti hősünket. (Mondtam, hogy egyszerű...)
Nem is ezért nézem meg újra és újra a filmet. Sokkal inkább a táj, a helyszínek miatt. Van néhány olyan pillanatkép, ami vágyakozást ébreszt az emberben. És már érthető is, miért szerette ezt a vidéket Van Gogh, Cezanne. 
Rövid nyomozás után kiderítettem, hol forgatták a filmet. A birtok Bonnieux-tól(/től?)1 km-re lelhető.A chateau valóban létezik Chateau la Canorgue néven, valóban szőlőtermelés folyik ott, és valóban palackozzák a Coin Perdue nevű híres bort is.Érdekes, hogy a kedves medencés jelenetet nem tudták itt forgatni, bár van medencéje a birtoknak, csak túl sekély...Ahhoz, hogy az egyik történetalakító szál létrejöhessen, egy mélyebb medencére volt szükség. 
Ám a  helyszín csak 4-5 fős kis csapatban látogatható, turistacsoportokat nem engednek be, ha valaki arra vetődne.
A film másik jelentős helyszíne a közjegyzőség és Fanni éttermének kisvárosa, Gordes.Olvastam "hozzáértőktől" fanyalgó kritikákat, miszerint Russel Crowe frizurája borzasztó, a történet nagyon szimpla stb. Nos, az ilyen véleményekkel én nem törődöm. Aki szórakozni szeretne, kicsit elálmodozni erről a vidékről, annak ez a film éppen kapóra jön. Amúgy a zenéje is jó... És megtanulhatjuk mellesleg azt is, mit jelent fervere latin szó, s mi köze van ennek a borhoz.
Jó szórakozást hozzá - és egy flaska finom francia bort!

4 megjegyzés:

 1. Ezt mindenképpen szeretném látni,..Russel nem tartozik a kedvenceim közé..de ..megnézném!

  VálaszTörlés
 2. Russel Crowe nekem sem kedvencem, a többi filmjét nem igazán szeretem. De ez a film vele jó!

  VálaszTörlés
 3. "Van néhány olyan pillanatkép, ami vágyakozást ébreszt az emberben. És már érthető is, miért szerette ezt a vidéket Van Gogh, Cezanne." ��Na ezért nézem én is, ahányszor adják/74 éves mami��

  VálaszTörlés
 4. Drága "74 éves Mami", a film csodálata nem korhatáros :-) Évente többször megnézem én is, imádom a gyönyörű felvételeket benne, a zenét. Köszönöm a hozzászólást!

  VálaszTörlés