2012. november 14., szerda

Teázgatunk...rooibos teából

A teázgatás régebben (értsd: gyermekkoromban) soha nem tartozott a kedvenc tevékenységeim közé, mert mindig a betegséggel kapcsolódott össze.
Sok-sok év múltán mondhattam el magamról, hogy megkedveltem ezt az italt.  Mára már szinte mindennapos tevékenységemmé vált a teafőzés, -iszogatás. Sokáig úgy válogattam a teák közt, mintha divatáru lenne: a külcsín megtévesztett. A dekoratív dobozok, illatosított filterek azonban mára már nem csábítanak. Valahogy a mindenféle ízesítésű ilyen-olyan teákról leszoktam. Meghagyom őket a marketingesek, csomagolástervezők játékának. 

Jöhet azonban a zöld tea és a rooibos.



Szigorúan cukor nélkül, citromosan, néha pici mézzel. Olykor- olykor egy kis kandiscukorral - csak a látvány és a pillanatok kedvéért. A rooibos tea inkább a gyógynövény teák közé sorolható, rengeteg pozitív hatása van. Üdítő íze, illata mellett nem elhanyagolható a magas antioxidáns tartalma, a vércukorszintet csökkentő hatása, jelentős C-vitamin és ásványianyag-forrás a szervezet számára. Nekem az is fontos, hogy teljesen koffeinmentes. 
Napközben minimum egy liter teát megiszom, a munkahelyemen is mindig ott van velem a teli flaskám. Egy jó korty tea - közben lelassul a világ, az íze, illata távol tartja ( a vírusokon, baktériumokon kívül) a rossz pillanatokat is. A tea mára  kedvenc üdítőmmé vált. Ennek megfelelő csészegyűjteménnyel is rendelkezem már.
Nyáron üvegpohárban jéggel, mentával, citromfűvel, nagy citromkarikákkal, télen langyosra hűtve, csészét szorongatva imádom inni.






5 megjegyzés:

  1. Melyikek a kedvencek?:)
    A csipkebogyósat ajánlom!:) Az jó más ízekkel házasítva is. Imádom.
    A kandissal kapcsolatban mik a tapasztalatok? Milyen? Még sosem volt hozzá szerencsém. Mindig csak olvastam róla itt-ott.

    VálaszTörlés
  2. A csipkebogyót bogyóként vízzel felöntöm este, reggelig áll, majd beleöntöm a teába. Ízesíti, dúsítja C-vitaminnal. A kandiscukor ízesít, édesít, de inkább a látványa, kavargatása, hangulata miatt kedvelem. Petrik Adrienntől tanultam: http://www.4evszakfalun.blogspot.hu/2011/09/lassitok.html

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!:) Érdekes! Én is kipróbálom a bogyózó technikát szerintem, amint alkalmam nyílik rá. Apropó... az alkalom miért nyílik? Érdekes nyelvészeti megközelítések lehetnek.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom...A lehetőség is nyílik, mert feltárul, mint egy ajtó...vagy valami ilyen...

    VálaszTörlés
  5. Magas vérnyomás megelőzésére is felhasználható a zöld tea valamint az antioxidáns tartalma miatt a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik Egészség | Zöld Tea

    VálaszTörlés