2016. november 26., szombat

A COTTAGE A COTTAGE...

Először a Holiday című filmben akadt meg a szemem rajta. Nem, nem Jud Law-ról van szó, hanem a COTTAGE-ról. „A nyugalom bűbájos oázisa” kandallóval, nagy fotellal, kicsi kerttel, fakeretes ablakokkal, hóval, romantikusan hideg falakkal, sárga ernyős kislámpákkal… A Rose Hill Cottage. Emlékeztek?


 Most épp újra nézem a filmet. Mint minden télen.
 
Aztán tavaly jött másik nagy kedvencem, a River Cottage. Hugh Fearnley- Whittingstall szövege, kertje, szakácstudománya egy egész télre képes volt a monitor elé szögezni. Már nem is tudom, mit néztem: az almás paradicsomos zselét és csipkebogyó szirupot, a felújított istállóból lett éttermet, a bodorodó káposztaleveleket, a folyópartot vagy a házat… Februárban megterveztem a kertünket őrült tudományosan Hugh tanácsai alapján - persze aztán tavasszal semmi nem úgy lett, de nem is ez volt a lényege.


 Mindenesetre cottage-rajongó lettem, az biztos.
Kockás fotelokkal, mécsesekkel, apró csetreszekkel, teáscsészékkel, aprósüteményekkel zsúfolt vidéki házakat böngésztem… Végem volt. Elkezdődött a cottage-szenvedély. Képek, leírások garmadát néztem át. Képek téli cottage-ról, képek nyári cottage-ról, pici, apróka, vidéki vagy épp nagyobb, elegánsabb, patinásabb cottage-ról. Ahol élni lehetne, ahol élni szeretnék. Mindez csak képzelgés volt, játék a képekkel. Egy ideig.
Egyszer megvilágosodtam: mi a francnak nézegetem a képeket, irigykedem mások házára, kertjére, mikor itt van a MIENK. És ekkor megszületett a „Juta Cottage” fogalma. A Keresztapa Jancsi volt. A mi kis házunk, udvarunk, kertünk a fákkal, bokrokkal, terasszal, nyári jászuval, Cicuval cottage-dzsá avanzsált egy este. Hiszen vannak porceláncsészék, cserépkályha, havas sövény, eperültetvény, talpas üveg tortatartó, feketeszeder, kislámpák, mécsesek, millió rózsás szalvéta, minden, ami a cottage hangulathoz kell.  Azóta némileg tudatosabban próbálunk még kotidzsabbak lenni.
Képeket persze még mindig nézegetek, álmélkodok, de már nem vágyom odaköltözni. Elvégre ez itt egy saját cottage!  Már csak egy pavlovát kellene sütnöm...


2 megjegyzés:

  1. Nekem is fekszik a cottage-feeling. Annyira családias, barátságos, tele a múlt apró jeleivel (vintage :) )
    . A River Cottage....hú, évek óta nézzük Dáviddal. Mi is kedvet kaptunk tőle gazdálkodni.
    Nem is gondoltam, hogy szereted a Holidayt. Nálunk kötelező karácsonyi az Igazából szerelem .

    VálaszTörlés
  2. Imádom a Holidayt!Az egész cottage-imádat onnan indult. A River C. valóban be tudja szippantani az embert, nagyon hatásos, ahogy megjelenik filmen. Persze tudom, hogy a valóságban nem ilyen romantikus a gazdálkodás, épp elégszer gyűlik meg a bajom a kis kertünkkel. De olyan jó nézni!

    VálaszTörlés