2011. augusztus 9., kedd

Hab a sütin

Hétvégén meglátogattuk nővéreméket. Üres kézzel sosem illik vendégségbe menni, még rokonhoz sem - így tanultam otthon. Tudom kedves nővéremékről, hogy szeretik a sütiket, mégha néha ezt tagadják is. Eddig még soha nem kellett a maradékkal küzdeni.
Jó szokásom, hogy időnként átlapozom azt a több mázsányi gasztromagazint, amit képes vagyok felhalmozni, vagy kedvenc oldalamon keresgélek. Aztán amin megakad a szemem, azt kipróbálom.
Ezúttal is így volt. Mindenképpen meggyes sütit akartam - önző módon. Imádom a meggyet minden formában. Egy probléma van: a férjem a gyümölcsöt a süteményben semmilyen formában nem szereti. (Kivétel a meggyes piskóta és almás pite)
Nos, leltem egy jó kis receptet a www.mindmegette.hu oldalon Mágnás meggyes pite néven. Mivel ez relatíve nagy tepsire való adag, így megoldhatóvá vált a gordiusi csomó, szóval a kecske és káposzta probléma elhárítva. Mint az okos lány a mesében: sütöttem is meggyeset, meg nem is. Történt ugyanis, hogy kb. 1/3 - 2/3 arányban a következő módon hintettem meg a sütit: meggy - durvára vágott dió. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, a meggyes részre dobáltam kis diót, és a diós részre is mutatóba egy-egy meggyszemet, mert az úgy még "elmegy" kategória.

A süti tésztájának receptje a következő:

 30 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg margarin
1 tojás
1 citrom leve ( a héját sajna nem szabad belereszelni a vegyszerezés miatt)

Ezt szépen összegyúrjuk, belesimítjuk a kivajazott, lisztezett tepsibe, kb.22*38-as méretűbe éppen jó.

Itt jött a leírásban, hogy 80%-os készültségűre kell sütni 180 fokos, előmelegített sütőben. Szerintem én a 20 perccel kicsit túlsütöttem, kissé kiszárítottam. Legközelebb kevesebb ideig hagyom bent. 
Utána a majdnem kész lapot megkenjük pikáns lekvárral. Nálam ez az eperlekvárom volt.

Most jön a hintelék a már leírt módon, persze az eredeti recipében csak meggy van. 
No, és a hab a sütin: eredetileg 3 tojásfehérje kellett volna. Nagyon kevés!! Ráadásul nekem a fagyasztóban 6 fehérje várta, hogy 10 dkg fruktózzal (eredetileg 15 dkg cukorral) gyönyörű fényes habbá verődjön, hiszen pár csepp citromlétől fénye is lesz a habnak. Tehát a 6 fehérje kell, ezt mutatja a tapasztalat. Ha rákentük a habot, vissza a sütőbe, pár perc, és a hab picit színt kap, kívül kissé roppanós, ám belül lágy marad.

Nem tudom, hogy ti is szoktatok-e  lefagyasztani fehérjét, nekem ez már régi fogásom. Sokszor innen-onnan marad, műanyagpohárban elteszem, még az is előfordul, hogy folyamatosan töltögetek rá. Már tudom szemre, hogy mennyi a 2, 4, 6  tojásfehérje, nem kell ráírogatni. Ha kiolvasztottuk, ugyanúgy viselkedik, mintha friss lenne!


Így néz ki a fagyasztóból kivett tojásfehérje félig kiolvadva


Összeállt a  süti tésztája. Ekkor még nem sejtettem, hogy kicsit száraz lesz. Legközelebb 1-2 kanál tejfölt teszek bele!



Így szépen belenyomkodtam, elsimítgattam a tepsiben a tésztát.



Reszkessetek meggyszemek, jön a dió, a konkurencia!



Kész vagyok! Lehet csipegetni!

A sütinek nagy sikere lett. Egy baja volt: sokan voltunk rá. A családhoz csatlakozott még két kedves rokon, egy barát és az ő két fia, akik átúszták a Balatont...Nem voltak éhesek, ááá. Szóval legközelebb 1/3-dal növelem a mennyiséget, és nagyobb tepsiben kell sütni - még a szűk famíliának is. Lehet, hogy már most hétvégén?


2 megjegyzés:

  1. A süti is nyami-nyami, de az a tepsi!!! Oda vagyok az ilyen régi csodákért!!:)

    VálaszTörlés
  2. Ez annyira nem régi, vásárban vagy a piacon vettem...de ezek a fajtáj a legjobbak. A Zenker nem jött be nekem.

    VálaszTörlés